dinsdag 28 februari 2012

Textielreis

Vorige week was ik enkele dagen  in Nederland om textieltentoonstellingen te bezoeken. Berthi  had ze aangekondigd op haar blog en ook in Handwerken zonder Grenzen had ik er over gelezen.
In Tilburg kwam ik eerst in het Audax textielcentrum. De gebouwen van een vroegere woldekenfabriek, gecombineerd met moderne architectuur, herbergen verschillende tentoonstellingen: de fabricatie van wollen dekens, het ontwerpen en vervaardigen  van nieuwe tricot stoffen, tuften van tapijten en ook een boeiende tijdelijke tentoonstelling van Christien Meindersma (waar we helaas geen foto's mochten nemen).


Aangezien deze quiltwinkel in dezelfde straat is als het textielcentrum, ben ik daar nog enkele stofjes gaan kopen voor de vingerhoedjesquilt.
Den Bosch stond ook op het programma. Daar was in het Kruithuis een tentoonstelling van de Viltkontaktgroep naar aanleiding van het 20-jarig bestaan. Er was een grote variatie aan werken van  kunstenaressen en de werkgroepen.


Ik was verbaasd dat er heel grote werken gemaakt kunnen worden. De combinatie met andere materialen maakt het heel boeiend om te zien waartoe vilten kan leiden.Den Bosch is natuurlijk meer dan het Kruithuis... het was er markt en dan ben ik altijd aangetrokken tot de bloemenstandjes. Nu staan hier 50 rozen!
 


En dan zijn er de Bosche bollen...
 (voor de kenners:van Jan de Groot)...toen hadden we het water in de mond
                                                                                                                                                                       de bekoring is over...

                                                                                                
En dan ging het nog naar Horst. In de Kantfabriek, die nog gewerkt had tot 2006,  was er artquilt te zien.
Naast de oude machines hingen moderne werken waarin heel wat verschillende materialen verwerkt waren en een hele variatie aan technieken nodig waren om ze samen te stellen.


  
Door een schenking bezit de Kantfabriek een verzameling vingerhoedjes, schoollapen en enkele merklappen.

Het was een verrijking om zoveel mooie werken te zien van creatieve vrouwen. Het is treffend dat  Nederland textiele kunst voortdurend in de kijker brengt, in Vlaanderen wordt dit wel stiefmoederlijk behandeld en aan de kant gelaten.                                                                                                           

10 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke en rijke dag hebben jullie gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke dagen heb je gehad met als resultaat mooie lapjes en een bos prachtige witte rozen. Daar zou ik ook voor gevallen zijn. En dan die lekkere Bosche bollen van Jan de Groot.... Mmmmmmmm dat zijn inderdaad de echte. Geniet maar lekker na.
  Knuf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een bijzondere dag hebben jullie gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke , bijzondere dag hebben jullie gehad, mooi je lapjes
  O heeeeeeeeeeeeeeeeeeerlijk Bosche bollen


  Fijne dag groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldig trip heb je gemaakt en dan al die bijzondere dingen gezien, ik wil er binnenkort ook weer eens heen, richting Tilburg en dan meteen een museum bezoekje eraan vastknopen. Wordt vast heel gaaf als ik jouw foto's zien en die bollen... ehhh nee toch maar niet zit dan midden in mijn dieetperiode! Maar oh wat zien ze er lekker uit! Knuffel
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat moet een interessante dag zijn geweest,Hilde!!
  Mooie stofjes heb je gekocht, en die rozen....
  Die had ik ook niet kunnen weerstaan, ik ben gek op rozen.
  Fijne dag vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In het Tilburgse museum was ik ook al eens (ik herken de eerste foto) en in Dorry's winkeltje natuurlijk ook. De andere musea lijken ook interessant maar Ooooo die Bossche bollen die heb ik nog nooit geproefd :-((((

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je er een leuk verslag met foto's van gemaakt! In Nederland mogen we niet klagen wat het aantal exposities op textielgebied betreft. We hopen dat dit nog lang zo doorgaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo te zien was het genieten Hilde! Heerlijk zo een leuke dag...samen met je moeder? En die Bosche Bollen van Jan heb ook ik ooit net voor ons vertrek aan Amerika mogen eten...heerlijk! Knuffels van mij

  BeantwoordenVerwijderen