woensdag 25 januari 2012

Schoollappen

Het logje van Annelies, www.quiltsandsiggies.blogspot.com (mijn blog weigert om een link te plaatsen), deed me beseffen dat ik ook een gelijkaardig lapje heb. Het dateert uit 1935. De bies is met kleine steekjes genaaid.

Blijkbaar had deze leerling zin in handwerken, er werd zeer keurig gewerkt met een mooie rand erom heen.Deze bijna identieke lappen zijn van twee zusjes, gemaakt in 1962 (links) en 1964(rechts). Hier geen ABC, maar een oefening in steken en siersteken. Je merkt dat de keuze van motieven en garen van dezelfde juf komt. De bies werd met de naaimachine gestikt, misschien ook wel het werk van de juf.

10 opmerkingen:

 1. Wat ongelooflijk leuk om te zien. Ik geniet er van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi en wat schitterend afgewerkt! Een heel bijzonder stel! Misschien was er wel een trotse moeder die ze zo mooi afwerkte! Fijne dag, knuffel
  lida

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zal die van mij ook eens opzoeken, wij hebben op de lagere school ook een stekenlap gemaakt en er toen een boekenkaft van gemaakt.
  Fijne dag Hilde!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat zijn die lapjes toch leuk om te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een lieve lapjes. Hier ligt een nieuwe klaar voor als Britt er aan toe is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hé jij ook al aan het verzamelen ?Mooi hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik vind die oude lapjes altijd zo leuk, leuk dat dat bewaard is gebleven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Hilde, mooi jouw schoollapjes. Ze vertellen vaak veel meer dan je op het eerste oog denkt. Het randje om het bovenste lapje is zo sierlijk. Ik las bij Annelies dat het in Belgie meer gebruikelijk is dat het schoollapje afgebiesd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk dat jij een gelijksoortig schoollapje als Annelies hebt. Verzamel jij ze ook? ik ben er ook altijd dol op en vind ze zo nu en dan op marktplaats. Het zo leuk dat Annelies (en nu jij) ze zo nu en dan eens laat zien. Weet jij van wie jij ze hebt? van Familie? de geschiedenis achter zo'n lapje is ook altijd zo leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Monica, mijn moeder ligt aan de basis van mijn verzameling. Ze bewaarde mijn schoollapjes en van een nicht van haar kreeg ik er ook enkele. Bij ongeveer de helft is er een beetje geschiedenis. Niet gemakkelijk om er in Vlaanderen nog te vinden, bij het ruimen van een woning worden ze weggeworpen!!!

   Verwijderen